89

Food De meeste mensen geven om dieren. Natuurlijk vindt iedereen dierenleed niet kunnen en dierproeven ook niet. Op sociale media zie je regelmatig posts voorbijkomen over een gewenst verbod op het gebruik van (wilde) dieren in het circus, bescherming van walvissen middels een verbod op de walvisvangst, een vereniging die zich inzet voor een verbod op galwinning bij beren etcetera. En er wordt flink gedoneerd voor dit soort initiatieven. Maar ’s avonds ligt er vaak nog wel een biefstukje, gehaktballetje, stukje zalm of een ander stuk dier op het bord. We zien niet hoe dieren ter dood gebracht worden Op een of andere manier bestaat daar nog altijd een dissociatie. We zíen namelijk niet dat het dier op ons bordje gevangen wordt, hoe het ter dood wordt gebracht en vervolgens in stukken wordt gesneden. Nee, wij zien alleen het gepaneerde schnitzeltje wat zo lekker is bij gebakken aardappeltjes. We denken bij het nuttigen van een lekker glaasje melk of een yoghurttoetje niet aan het feit dat de melkproductie van een koe alleen op gang komt na een zwangerschap, net als bij ons. En dat die koe dus haar hele leven non-stop kunstmatig wordt geïnsemineerd om haar permanent zwanger te houden. En dat de kalfjes na de geboorte onmiddellijk van de moederkoe worden verwijderd zodat ze weer gemolken kan worden, terwijl ze dagenlang om haar baby schreeuwt en de kalfjes Je verkleint met een plantaardig dieet de kans op hart- en vaatziekten. na een periode van afzondering ook al snel weer een vleeslapje worden. Datzelfde geldt overigens voor geitjes en lammetjes. Wil je daaraan meewerken? Die dissociatie, daar moeten we vanaf, zodat we onszelf meer bewust af kunnen vragen: is dat iets waar ik mijn medewerking (nog) aan wil verlenen? Gelukkig worden we hierbij steeds meer geholpen door informatie die op onvermoeibare wijze naar buiten wordt gebracht via groepen als de Cube of Truth, Seeds en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wist jij dat in bijvoorbeeld kaarsen, huidverzorging, plakband, snoep en kantoorartikelen ook dierlijke stukjes zitten? En dat wol, zijde, honing, leer en dons allemaal dierenmishandeling met zich meebrengen? Beter voor mens, dier en planeet Het maken van een bewuste keuze voor meer plantaardig voedsel komt overigens niet alleen dieren ten goede maar ook je gezondheid. Je verkleint met een plantaardig dieet de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziektes. Daarnaast betekent het een grote verbetersprong voor natuur en milieu door een reductie in de uitstoot van broeikasgassen als methaan en CO2, die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Momenteel wordt 70 procent van de landbouwgrond gebruikt voor de productie van voer voor veeteelt. Wanneer we dat verkleinen, kunnen we de voedselschaarste flink terugdringen. Al met al genoeg redenen om eens kritisch naar ons voedingspatroon te kijken en daarmee hopelijk een stap in de goede richting te maken. Alexandra van De Groene Chef: “Ik ben een échte foodie en hou zelf heel erg van lekker eten. Ik weet als geen ander hoe lekker de plantaardige keuken kan zijn. Toen wij in december 2017 met onze vegan keuken opengingen in Bank15 kregen we heel vaak te horen van klanten dat ze eigenlijk geen idee hadden wat je allemaal kunt doen met plantaardig ingrediënten en vooral ook hóe lekker het is. We waren de állereerste volledig plantaardige eetgelegenheid in Tilburg. Sindsdien is het bewustzijn bij de klant alleen maar gegroeid. Die verandering is écht merkbaar. Ook bedrijven schrikken niet meer terug van vegan catering. In de keuken van De Groene Chef maken we geen gebruik van vleesvervangers en we frituren niet. Bij ons vind je geen Beyond of Incredible burgers of gefrituurde snacks. Niet dat daar iets mis mee is, want vooral voor de thuiskok zijn kant-en-klare vegan producten handig. De gerechten van De Groene Chef kenmerken zich door onbewerkte, pure ingrediënten, hoog op smaak, met liefde gemaakt en altijd prachtig gepresenteerd. Per 1 juli jongstleden hebben we na de maximale tijd van 1,5 jaar de keuken in Bank15 verlaten en concentreren we ons voorlopig op catering. In het najaar komen we met een nieuwe vegan service voor Tilburg. Maar daar kan ik nu nog even niets over zeggen!” 89

90 Publizr Home


You need flash player to view this online publication